Beschadigd zelfbeeld en de eerste diepte

Tekeningen van-zelf 011Wanneer een kind opgroeit in een weinig liefdevolle omgeving, dan kan dat een beschadigd zelfbeeld geven in het ego. Hierbij is dan de eerste diepte van energie (organen maag & milt; element aarde) met oer vertrouwen in het lot en jezelf flink uit balans met een stevige blokkade. Een ‘normaal’ opgroeiend kind zal misschien twijfel kennen over zijn/haar waarde, maar kan zichzelf ook waarderen met vertrouwen.
Bij een beschadigd zelfbeeld denkt het ego te weten ‘niet goed’ te zijn. Een dergelijk ego blijft niet alleen ver weg van zichzelf, door verschansing in het ego-denken met slechts voelen van de meer oppervlakkige emoties die komen en gaan, ook anderen mogen niet te dichtbij komen. En als een ander toch ineens dichterbij komt, dan kan het voorkomen dat het ego onaardig gedrag gaat vertonen. Dat is dan of om ‘te bewijzen’ dat het valse zelfbeeld klopt. Of om te testen in hoeverre die ander hem/haar werkelijk echt leuk vindt.
De mate van onaardig doen kan daarbij een oplopende lijn van zowel sneller testen vertonen als een toename in onaardiger. Zodanig dat die ander meestal inderdaad weggaat, waarna het beschadigde ego het eigen denken/weten bevestigd ziet.
In feite kan een dergelijk ego niet geloven of vertrouwen in ‘het eigen geluk’ en dat dit geluk er gewoon mag zijn.  Ook kan/durft dit ego niet naar het eigen gedrag in het mislukken van de relatie te kijken.

Dit niet kijken naar eigen gedrag is een enorme gemiste kans. Met Jin Shin Jyutsu alsook met bijvoorbeeld systeemopstellingen en/of een journey is een dergelijk beschadigd denkbeeld goed te behandelen. Het is niet meer dan een angstig denkbeeld dat wordt geloofd.
Zeer veel vasthouden van de wijsvinger kan gaan helpen om meer open (= minder angstig) te zijn voor het eigen gedrag. Ook de omkeringen en vragen van Byron Katie (The Work) kunnen hier behulpzaam zijn. Maar zoals eigenlijk voor iedere groei geldt, er is een begin nodig vanuit herkenning en erkenning. Zolang ik (ego) ontken wat ik doe, zal ik (ego) geen oplossing of herstel zoeken.

Een dergelijk grote blokkade van een diepte verstoort het hele circulatiesysteem van de energie. Hierbij kunnen zeer veel verschillende klachten optreden. De eerste diepte voedt de derde diepte (het kleine levensvuur) rechtstreeks en dus zeer beperkt hierbij (ondervoeding), terwijl de vierde diepte (negatieve emotie angst en element water) weinig energie kan doorgeven aan de eerste diepte (volgorde is 4>1>3>2>5) overbelast raakt (overvoeding). De vijfde diepte, met het element lucht (= ook ruimte voor jezelf) en de orgaanstromen hart/dunne darm, wordt indirect ondervoed hierdoor. Een onechte houding met veel moeite doen om te overleven is hierbij geen ongewoon beeld.
Zie in dit verband ook het artikel Cirkels en sluiers.zorgen

Deel met je netwerk:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAN WILLEM NIJE geeft therapie en helpt bij de ontwikkeling van spiritueel bewustzijn met taal, massage, Shiatsu, Mensendieck, en Jin Shin Jyutsu zodat we NU meer onszelf kunnen zijn.

Volg Jan Willem op de social media:

twitter linkedin facebook

saunadecoGenieten en ontspannen met een vleugje Parijse chic? Bezoek Sauna Deco, een unieke locatie aan de Amsterdamse grachten.