Ikke, ikke, ikke

Veel mensen willen geluk, vrede, rijkdom, gezondheid, succes en vreugde. En mensen, dingen, activiteit, arbeid en lichaam moeten die gemoedstoestand geven. Maar vraag jezelf eens af:

  • hoe kan ik geluk ervaren als ik pech voel in mij?
  • hoe kan ik rijkdom ervaren als ik denk niet genoeg te hebben?
  • hoe kan ik gezondheid ervaren als ik mij ziek voel?
  • hoe kan ik vrede ervaren als ik boos ‘ben’?
  • hoe kan ik vreugde ervaren als ik angst heb?

Volgens mij gaat dat niet. In al deze zinnetjes wil onze ik iets waarvan ik vind, denk of voel dat het er niet is. De wil van ik verantwoordelijk. Aan die wil zit een niet-wil kant vast. Deze kanten kunnen niet gescheiden worden. De wil geeft:

  • dingen, omstandigheden die ik wil, maar die ik niet heb
  • dingen, omstandigheden die ik heb, maar die ik niet wil.

Wil hebben wat er is. Dan heb je altijd je zin.

Twee mensen (A en B) gaan samen uit eten. Ze bestellen allebei biefstuk en er komt een grote en een kleine biefstuk op tafel. Allebei zeggen ze na u. Uiteindelijk pakt A als eerste en neemt de grootste. B zegt dan wat onbeleefd. Als ik als eerste had genomen, dan had ik altijd de kleinste genomen. Waarop A zegt: “wat zeur je nou, die heb je nu toch”.

Wanneer je in in je hart de grootste wil, dan mag je die pakken als de ander zegt: na u. Alleen uit eigen oordeel over beleefd willen zijn, sta jij jezelf niet toe om de grootste te pakken. Als die ander wel deze keus maakt, dan ervaar je niet-beleefd. De kant die je niet wilde, kreeg je toch. Had die kant gewoon aan jezelf gegeven. De kleinste pakken terwijl je eigenlijk de grootste wil, IS onecht. Het IS ook oneerlijk. Vraag jezelf eens af: “hoe kan ik echt of eerlijk ervaren als ik het niet uitoefen?

Wat ik uit(oefen), IS wat ik ervaar (krijg).

Elke oplossing begint bij ik. Als ik slecht doe, ervaart zelf slecht. Omdat ik in mijn zelf zit, ervaar ik de pijn van het slechte.
Ik val en zelf krijgt een wond en ik ervaar pijn.
Ik glimlach en zelf wordt warm en ik ervaar vreugde.

Ikke, ikke, ikke, wees het licht en de lucht voor iedereen die in het donker dreigt te stikke.
Of lijdt mee. Ik heb die keus.

Deel met je netwerk:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAN WILLEM NIJE geeft therapie en helpt bij de ontwikkeling van spiritueel bewustzijn met taal, massage, Shiatsu, Mensendieck, en Jin Shin Jyutsu zodat we NU meer onszelf kunnen zijn.

Volg Jan Willem op de social media:

twitter linkedin facebook

saunadecoGenieten en ontspannen met een vleugje Parijse chic? Bezoek Sauna Deco, een unieke locatie aan de Amsterdamse grachten.