Jin Shin Jyutsu en het verhaal van de mens.

slot14Wanneer wij ons fysieke lichaam zouden vergelijken met een huis, dan kan je zeggen dat acupunctuur werkzaam is op de leidingen en contact schakelaars. Jin Shin Jyutsu is binnen deze vergelijking werkzaam in de meterkast bij de stoppen en kent 26 verschillende stoppen, die Veiligheids Energie Sloten (VES) worden genoemd. De eerste dertien vertellen hierbij het verhaal van de schepping. Vanaf slot veertien start het verhaal van de mens.
VES 14 ligt op de overgang van ribben naar buik. Dit slot staat onder ander voor evenwicht en levensonderhoud. Vasthouden van dit slot helpt ons om te verwerken. Denk hierbij aan drank, voeding, gebeurtenissen en emoties.

In het fysieke vlak helpt vasthouden van dit slot bij klachten aan heupen, dijen en ogen, alsook bij nachtmerries, slaapwandelen, apneu, snurken en glaucoom.
Het is een VES van dalende energie en dus goed bruikbaar in onze denk maatschappij waarbij we eigenlijk teveel in ons hoofd zitten.
In evenwicht hebben wij genoeg. Bij grotere onevenwichtigheid kan een houding ontstaan van ‘living up to the Jones’. Dan bestaat er een dieper gevoel van angst dat anderen het beter hebben en is het gras van de buren groener.

Het is niet zozeer wat we meemaken dat ons vormt. Belangrijker dan meemaken is de manier waarop wij de gebeurtenissen verwerkt hebben.  Verwerken of doorleven is niet het diep wegstoppen en ‘vergeten’. Hoe we verwerken bepaalt ons huidige gedrag. Voelen we ons slachtoffer van voorbije gebeurtenissen of nemen we eigen verantwoording voor hoe we nu doen/zijn? Byron Katie vraagt hiernaar met haar zin: “Wie ben jij zonder je verhaal”.

Door dagelijks dit slot een half uurtje met aandacht vast te houden, zal het eenvoudiger worden om in het ‘hier en nu’ te zijn. Zonder dat het huidige moment helemaal is opgehangen aan gebeurtenissen uit het verleden.
Zelf ben ik analytisch van aard met een behoefte om te begrijpen. Hierbij kunnen mijn gedachten makkelijk piekeren over ‘het waarom’ van iets. Door regelmatig mijn veertienen vast te houden, is het makkelijker voor mij om de ‘isheid’ van dingen te aanvaarden en het malende erover los te laten. En dat komt mijn nachtrust weer ten goede.

Een andere gelegenheid waarbij dit slot goed van pas kwam, was na het veel te veel eten van een verrukkelijke paella in Spanje met wel erg veel olijfolie. Meer olie dan mijn lichaam aankon. Toen ik er misselijk door werd, was 10 minuten vasthouden van mijn veertienen genoeg om het teveel aan olijfolie uit te kotsen terwijl het eten binnen bleef. Zo nauwkeurig kan ons lichaam reageren op de juiste hulp aan jezelf.
slot14

 

Deel met je netwerk:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAN WILLEM NIJE geeft therapie en helpt bij de ontwikkeling van spiritueel bewustzijn met taal, massage, Shiatsu, Mensendieck, en Jin Shin Jyutsu zodat we NU meer onszelf kunnen zijn.

Volg Jan Willem op de social media:

twitter linkedin facebook

saunadecoGenieten en ontspannen met een vleugje Parijse chic? Bezoek Sauna Deco, een unieke locatie aan de Amsterdamse grachten.