Vergeven of Vergiffenis schenken.

logo23Als je vergeeft, dan verander je je toekomst. Dit is niet helemaal waar. En misschien zelfs volledig onjuist.
Wanneer we met vergeven weten te verhinderen dat er wrok blijft hangen, dan heeft dat op zich direct een positieve invloed op ons welbevinden. Uiteraard. Echter, de denkwijze dat een ander schuld heeft en mij iets werd aangedaan, is nog intact. In je kijk op het leven en in je verhaal over het leven, leg je de verantwoording buiten jezelf en ‘bij de ander’.
Ook zit deze denkwijze nog vast in het oordeel dat goede en slechte dingen bestaan. Die ene gebeurtenis is omzeild qua wrok opbouw, maar het hele verhaal over hoe de wereld in elkaar steekt, is niet veranderd. En dus is de toekomst wezenlijk nog dezelfde gebleven.

Werkelijke verandering van toekomst ontstaat wanneer we de dingen van het leven als een geschenk kunnen aanvaarden. Waarvoor dankbaarheid gevoeld wordt. Zodra je dankbaarheid  kunt voelen voor ‘dat wat je krijgt of meemaakt’, zul je weten dat er nimmer iets te vergeven is. Hooguit, taalkundig gezien, het vergeven van onze liefde aan het Leven en al wat erin voorkomt. Zonder oordeel.
Dankbaarheid voor zowel het lelijke als voor het mooie is de staat waarin Liefde stroomt. In mijn ervaring ontstaat dit wanneer Lichaam, Geest en Ziel als één geheel versmolten zijn. Een staat die kleine ik drie weken mocht ervaren in 2006. Na deze weken was er weer een persoonlijke ik met een lichaam en een ziel. Met een oordeel over dingen en met de beleving van voorwaardelijke liefde en afkeer.

Nadat ik bovenstaande had geschreven, ging ik slapen en kreeg de volgende droom.
Voor de ogen van mijn dochtertje en mij pakte een jochie van ongeveer  vier jaar haar katje. Hij sloeg het beestje en ging ermee stuiteren. Voordat ik ook maar iets kon verhinderen werd het katje even later schijnbaar dood op de motorkap van een auto gegooid. In een flits van razernij greep ik de kleuter en draaide zijn nek om. Voordat die handeling kon worden afgemaakt, werd ik wakker. Met begrip over een aantal punten:
1. Hoever ik zelf nog afsta van die totale liefdevolle houding met dankbaarheid over wat er is.
2. De totale machteloosheid om werkelijk te sturen wat er gebeurt. Dingen overkomen ons ook zonder controle erop.
3. Hoe waanzinnig snel een kwade handeling volgens oordeel zich vergroot en verspreid naar eigen gedrag.
dankbaar.jpeg

Deel met je netwerk:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAN WILLEM NIJE geeft therapie en helpt bij de ontwikkeling van spiritueel bewustzijn met taal, massage, Shiatsu, Mensendieck, en Jin Shin Jyutsu zodat we NU meer onszelf kunnen zijn.

Volg Jan Willem op de social media:

twitter linkedin facebook

saunadecoGenieten en ontspannen met een vleugje Parijse chic? Bezoek Sauna Deco, een unieke locatie aan de Amsterdamse grachten.